Hopp til innholdet
Hjem » Nyheter » Hva er egentlig greia med Åpenhetsloven?

Hva er egentlig greia med Åpenhetsloven?

Åpenhetsloven har som mål å sikre at offentlige opplysninger er tilgjengelige for allmennheten. Loven gjelder for alle bedrifter som møter kravene til større virksomheter etter regnskapsloven §1-5 eller som overskrider 2 av 3 vilkår på balansedagen:

  • Salgsinntekt: 70 millioner kroner
  • Balansesum: 35 millioner kroner
  • 50 årsverk ansatt

Men, hva er egentlig greia med Åpenhetsloven? Jo, loven sørger for at allmenheten kan få innsikt i hvordan bedrifter håndterer anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter. Dette bidrar til å øke tilliten til disse virksomhetene og sikrer at de ikke har noe å skjule. Det skal sikre at bedrifter kartlegger risiko i forbindelse med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i sine forretningsforbindelser. Man skal forhindre og gjøre tiltak der risiko er avdekket og rette opp eventuelle brudd på loven.

De som er omfattet av Åpenhetsloven har forpliktelser når det gjelder å gi offentlige opplysninger. De må være villige til å gi opplysninger dersom det blir etterspurt. Det betyr at bedrifter må ha rutiner på plass for å håndtere og besvare forespørsler.

Så, hva er egentlig greia med Åpenhetsloven? Jo, det er en lov som sørger for at allmenheten kan få innsikt i hvordan bedrifter opererer og håndterer risikoer knyttet til menneskerettigheter og arbeidsforhold. Det er også en forpliktelse for bedrifter omfattet av loven å redegjøre offentlig. Da skal bedrifter beskrive hva de har gjort, hvordan de håndterer og redegjøre årlig.

For mange kan dette virke overveldende, men heldigvis finnes det gode løsninger. Vi kan hjelpe med fornuftige prosesser og riktige hjelpemidler som gjør det effektivt og lærerikt å følge loven.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *